perjantai 6. huhtikuuta 2012

pH-testejä ja tuhkaa

Kasvimaa nyt.
Kasvimaa on jo osittain paljastunut lumen alta. Tänään on ollut talvinen sää ja suuria lumihiutaleita on leijaillut maahan. Tosin talvi on menettänyt otettaan, sillä tuntuu, että uusi lumi pikemminkin sulattaa vanhaa lunta kuin jää maahan.

Tein tänään kavimaalla pH-testin. Testi tehtiin siten, että otettiin maata putkiloon, kaadettiin päälle tislattua vettä ja pudotettiin putkiloon tabletti. Tämän jälkeen ravistettiin ja odotettiin minkä väriseksi neste muuttuu. Testin tulos ei ollut yllätys. pH oli noin 5 eli maa on hapanta.

Kävin sirottelemassa tuhkaa kasvimaalle, paitsi laajennusosalle, johon tulee ehkä perunaa. Olen surrut sitä kun ei ole tullut säästettyä tuhkaa talven mittaan. Tuhkaa meni kuitenkin tuolle maapläntille niin vähän, että sitä jäi vielä varastoonkin.

Olen myös tehnyt viljelysuunnitelman. Peruna on vielä suuri kysymysmerkki. Tulisin toimeen muutamalla perunanvarrella, siemenperunoita myydään hieman liian isoissa erissä. Täytyy katsella, jos saisi ostettua Hyötykasviyhdistyksestä jonkin maatiaisperunalajikkeen siemenperunoita, niitä kun saa puolen kilon erissä. Pitää ehkä heittää hyvästit varhaisperunoille: kolme kiloa siemenperunoita on yksinkertaisesti liikaa.

5 kommenttia:

 1. Ihanan perusteellista kasvimaan perustamista! Odotan innolla, millainen maastasi tulee.

  Hyötykasviyhdistyksestä saa kyllä vaikka mitä. :) Minä en ajatellut tänä vuonna esikasvattaa mitään, mutta haen jossain vaiheessa Alku ja juuri -kaupasta siemeniä ja etenkin ajattelin panostaa Hyötykasviyhdistyksen taimitoriin toukokuun lopulla.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista, Jenni. Minäkin olen aikeissa käydä jossain vaiheessa Alku ja juuri -kaupassa. Täytyy myös katsoa pääsenkö taimitorille. Löysin Hyötykasviyhdistyksen vasta viime vuonna, kun eräs tuttu pyysi kanssaan Joulutorille. Liityin aika pian sen jälkeen. Yhdistyksellä tuntuu olevan paljon mielenkiintoisia kursseja. Siemenluettelokin on selattu melkein puhki. :)

  VastaaPoista
 3. Mä olen ollut parillakin yhdistyksen kurssilla (betoniruukku, saippua-, blogista löytyy juttua niistä), hyviä ovat olleet. Ja olin myös Joulutorilla, eli ollaan melkein tavattu! :)

  VastaaPoista
 4. Tuhkaa ei nykytietämyksen mukaan suositella lainkaan syötävien kasvien kasvualustan kalkitukseen korkeiden raskasmetallipitoisuuksien vuoksi !

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista Jenni ja Anonyymi.

  Jenni, luinkin blogistasi saippuakurssista. Kuulosti mielenkiintoiselta ja hauskalta.

  Anonyymi, kiitos tiedosta.

  VastaaPoista